Sudare manuala cu electrod invelit (MMA)
Este primul procedeu de sudare aparut, a fost descoperit de un savant rus si imbunatatita de Kjellberg în anul 1902. Sudarea manuala cu electrozi invelit definește toate procedeele de sudare electrică prin topire, la care cordonul sudat se formează prin solidificarea comună a materialelor de bază și a materialului de adaos.
Este procedeul tradițional de sudare cu arc electric și mai este întalnit sub denumirea de sudare MMA. Sudura se efectueaza legand clestele de masa la piesa, borna (–), iar clestele port electrod se leaga la borna (+). Prin apropierea electrodului de piesa legata la masă, se închide circuitul electric prin intermediul unei scântei. Intensitatea curentului este reglabilă și este cea care determină cât de tare va fi pătruns materialul de sudat.
Sudarea manuală cu electrod învelit este unul dintre cele mai răspândite procedee de sudare la nivel mondial fiind aplicat cu succes în industria de fabricaţie, întreţinere şi reparaţii cat şi în domeniul construcţiilor sudate.
Sudarea manuală cu electrod învelit este uzual folosită pentru sudarea oţelurilor carbon, oţelurilor slab şi înalt aliate, oţelurilor inoxidabile, fontelor. Procedeul poate fi aplicat şi la sudarea nichelului, a cuprului şi, în cazuri rare, a aluminiului. Se pot suda grosimi de material începând cu 1,5mm dar asta este funcţie de îndemânarea sudorului.
Procedeul de sudare manuala cu electrozi inveliti are urmatoarele avantaje si dezavantaje:
Avantaje:
- Are cea mai bună accesibilitate (echipamentul pentru sudare si clestele portelectrod sunt uşoare si au gabarit mic);
- Se poate suda in toate poziţiile;
- Se pot suda majoritatea materialelor şi aliajelor metalice;
- Investiţiile în echipamentul pentru sudare sunt minime.
Dezavantaje:
- Pierderi mari in capetel de elctrozi, zgură sau stropi (aproximativ 35%);
- Productivitate scazuta;
- Patrundere mica;
- Calitatea sudurii depinde foarte mult de calificarea, conştiinţiozitatea şi capacitatea sudorului de a lucra 8 ore.
Aparatele de sudura manuala cu electrod invelit sunt mai multe tipuri:
- transformator;
- convertizor;
- redresor;
- invertor (este ultima generatie de aparete de sudura).
Cele mai folosite sunt invertoarele, ele diferentiindu-se intre ele prin reglaje sau funcţii speciale:
- Arc force: descrie comportarea sursei in momentul scurtcircuitării arcului de sudare şi cu cât valoarea parametrului este mai mare, cu atât curentul de scurtcircuit este mai mare in raport cu curentul de sudare ales.
- Hot start : funcţie care creşte curentul de sudare pentru un timp limitat la inceperea procesului de sudare.
- Anti-Stick: impiedica lipirea electrodului de piesa.
Aparate de sudura cu invertor au urmatoarele avantaje:
- greutatea sursei este micsorata de circa 10 ori fata de celelalte surse existente;
- reducerea puternica a greutatii transformatorului si a inductantei de netezire;
- posibilitatea oricarei forme de puls pentru curentul de sudare.
Datorită costului relativ mic este printre cele mai utilizate procedee, mai ales pe santier unde nu exista posibilitatea de lucru cu celelalte procedee de sudare cu arc electric.(MIG/MAG sau WIG). Procedeele de sudare in mediu de gaz protector sunt mai costisitoare cand vine vorba de lucrul pe santier, ele necesitand costuri suplimentare (cort pentru protectia impotriva curentilor de aer si sursa de curent trifazata).
Alegerea electrodului pentru sudarea manuala cu electrod invelit se face în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi:
- tipul materialului de sudat;
- poziţia de sudare;
- proprietăţile dorite al îmbinării sudate.
Invelisul electrodului are rolul de a proteja baia de metal topit de actiunile nedorite ale oxigenului si azotului din atmosfera, dar si de aliere a baii de metal topit. Protectia gazoasa se realizeaza prin descompunerea fluxului din invelisul electrodului. Sudarea prin procedeul MMA este cel mai versatil procedeu de sudare. In general compoziţia electrodului este asemanatoare cu cea a materialului ce urmează a fi sudat. Invelisul electrodului putând fi rutilic, bazic, pentru majoritatea aplicaţilor, in functie de tipul aplicatiilor se folosesc si electrozi cu invelisul corespunzator (celulozic, acid, rutil-bazici, rutil-celulozici, rutil-acizi).