Sudarea manuala cu electrozi inveliti (MMA), este cel mai folosit procedeu de sudare cand vine vorba de lucrul pe santier, deoarece nu necesita costuri foarte mari in achizitionarea de aparate de sudura. In ziua de azi cele mai folosite aparate de sudare, sunt de tehnologie invertor.
Aceste aparate sunt foarte usor de utilizat ne fiind necesara o instuire si pregatire suplimentarea in cea ce priveste tehnica de sudare si modul de folosire.
Lucrul pe santier nu inseamna doar lucrul pe sol, ci si lucrul la inaltime, in cazul aparatelor de tip transformator este foarte greu sa se lucreze la inaltime deoarece sunt foarte grele si solicita operatorul in timpul sudurii. In situatii in care sudorul trebuie sa sudeze la inaltime cele mai indicate aparate de sudura sunt aparatele de sudura de tip invertor. Aceste diferentiindu-se de celelalte aparate de sudura prin urmatoarele caracteristici:
- Greutatea unui invertor este de cateva ori mai mica decat a celorlate aparate de sudare (transformatoare, redresoare);
- Functioneaza fara probleme la fluctuatii de curent de pana la 15%;
- Functioneaza pe generator de curent;
- Sudeaza toate tipurile de electrozi inveliti (rutilici, bazici).
- Dispune de mai multe functii:
- arc force;
- anti-stick;
- hot start.
Procedeul de sudare manuala cu electrod invelit (MMA) se utilizeaza pe santier nu numai pentru faptul ca aparatele de sudare folosite, sunt usoare si fiabile, acest procedeu de sudare se foloseste deoarece nu necesita costuri suplimentare in modul de utilizare. La utilizarea celorlalte procedee de sudare ce lucreaza in mediu de gaz protector este foarte greu de lucrat in spatiu deschis, dar nu si imposibil. Datorita faptului ca acestea lucreaza in mediu de gaz protector, este nevoie de protectie impotriva curentilor de aer (corturi, panouri) cea ce duce la costuri suplimentare.
Invertoarele de sudare manuala cu electrozi inveliti (MMA) se utilizeaza pe santier, deoarece, sudarea cu electrozi inveliti nu necesita foarte multe operatii pregatitoare inainte de sudare si nu este nevoie de alte costuri pentru a realiza suduri conforme si de calitate.
La utilizarea pe santier a electrozilor cu invelis bazic este nevoie de recipienti de mentinere a temperaturii de calcinare, temperatura ce este cuprinsa intre 250 – 350oC. Electrozi bazici se pun la cuptorul de calcinat si se mentin la o temperatura stabilita de producator circa 3 ore.
De obicei pe santier se folosesc cabluri de sudura lungi, pentru ca sudorul sa nu se plimbe de fiecare data cu aparatul dupa el. atunci cand se sudeaza cablurile sa nu stea stranse coloac pentru a nu forma o bobina. Cablurile de sudura se strang doar in momentul in care lucrul sa terminat.